Coface garanterar en smidig internationell handel
05.09.2018
Blogg

Allt du behöver veta om kreditförsäkring

Att driva företag är alltid en risk, oavsett hur väletablerat företaget är. Vi har samlat allt du behöver veta om kreditförsäkringar för att du ska kunna skydda dig själv mot den stora risk du tar när du gör affärer med andra företag.

Vad är kreditförsäkring

Kreditförsäkring är en försäkring som skyddar dig när du ger dina kunder kredit. Att ge en kund kredit innebär att du väntar med att ta betalt för en beställning eller tjänst. Hur länge du väntar beror på vad du har avtalat med kunden. Det är vanligt med löptider på upp till 90 dagar. För kunden kan krediten vara en förutsättning för att kunna utföra affären. De behöver kanske själva vänta in pengar som är på väg in. Kreditförsäkringen går ut på att ett försäkringsbolag ersätter dig om din kund inte betalar.

Varför är kreditförsäkring viktigt?

Anledningen är enkel. Alla företag behöver pengar i sin verksamhet, bland annat för att betala löner, hyror, avgifter eller egna fakturor gentemot leverantörer. När en inbetalning uteblir kan detta påverka flera delar av verksamheten, speciellt om det är en stor affär eller om det handlar om ett litet företag. Om du vill skydda dig själv mot denna risk är en kreditförsäkring en mycket god idé.

Faktorer att ta hänsyn till när du ska välja kreditförsäkringsleverantör

När du ska välja en leverantör av kreditförsäkringar för företag finns det flera saker att tänka på. Försäkringsbolagen jobbar på olika sätt och kan ibland även bistå med praktiska verktyg eller tjänster för att hjälpa dig på flera sätt. Ett exempel kan vara att företaget erbjuder riskbedömning, vilket är en tjänst där företaget analyserar din potentiella kund för att se hur stor risk du tar om du gör affärer med denna part. Det kan visa sig att företaget är notoriskt sena med sina betalningar, eller att de i vissa fall har en historia av att inte betala alls. Då är det betydligt bättre att undvika affären eller att sätta en gräns för hur stor kredit du är villig att ge.

Skydd mot kreditförluster med kreditförsäkring

Kreditförsäkringen är ett smart sätt att skydda den egna verksamheten när du gör affärer med andra. Det går trots allt inte att kontrollera hur ett annat företag kommer att bete sig, vilket innebär att alla affärer kommer med någon form av risk. Se till att minska risken så mycket som möjligt genom att teckna en försäkring hos ett välkänt kreditförsäkringsbolag. Förutom skydd mot kreditförluster med kreditförsäkring kan du även få använda dig av andra tjänster som kan visa sig vara minst lika viktiga.

Andra viktiga tjänster

En viktig faktor när det kommer till kreditförsäkringsbolag är hur duktiga de är på att få in pengarna. En annan smart tjänst är möjligheten att se hur det går för olika branscher, både inhemskt och i andra länder. Detta är möjligt eftersom försäkringsbolagen oftast sitter på mycket information som kan vara till värdefull när du själv ska ta olika beslut.

Sidans topp