Coface garanterar en smidig internationell handel
31.01.2018
Blogg

Anlita ett företag som tillhandahåller inkassotjänster

Att behöva anlita ett inkassoföretag är inget som någon företagare vill göra. Men tyvärr så händer det att företaget inte får betalt för sitt utförda arbete eller för den vara som sålts. Fakturorna blir inte betalda och kravbrevet som skickades ut ger ingen effekt. Då är det vanligaste steget att anlita ett externt företag som tillhandahåller inkassotjänster.

Innan ni anlitar ett inkassoföretag

Precis som allt annat kostar inkassotjänster pengar. Därför är det viktigt att se till att man ser till att man som företag har gjort det man kunnat för att driva in pengarna innan man anlitar ett inkassoföretag. Här är några steg som ditt företag bör genomföra innan ni anlitar ett inkassoföretag.

Om ditt företag inte får betalt på utsatt förfallodag, skicka en betalningspåminnelse där ni med trevlig ton förklarar situationen. Vanligtvis är det bara ett enkelt misstag som begåtts när någon missat en faktura. Skulle inte det hjälpa är det en god idé att skicka ett kravbrev där man låter kunden veta att ärendet kommer att lämnas till inkasso om inte skulden betalas. Ring gärna till kunden och diskutera den uteblivna betalningen, det kan vara så att de råkat ut för en tillfällig ekonomisk svacka och kommer kunna betala tillbaka inom en snar framtid. Kanske är det en bra idé att lägga fram en avbetalningsplan? I många av fallen går det att klara upp situationen genom en sansad dialog. Skulle inte något av dessa steg vara effektiva är inkassoföretag nästa steg i processen.

Undantag

Det finns även scenarion där skuldindrivning från en tredje part kan vara aktuellt redan innan stegen ovan är genomförda. Till exempel kan det vara aktuellt om det handlar om internationella affärer eftersom lokala lagar och regler kan vara en faktorer som är värda att tas i beaktande.

Kreditförsäkring

En kreditförsäkring är ett annat alternativ för dig som vill minimera företagets risker och skydda verksamheten mot exempelvis kunder som inte klarar av att betala sina leverantörsskulder. Försäkringen fungerar på det sättet att försäkringsbolaget utvärderar bevakar era kunders kreditvärdighet. Denna bedömning ligger till grund för en kreditbedömning för hur mycket som bedöms säkert att sälja till den specifika kunden. Skulle kunden inte betala sina räkningar till er ersätts ert företag upp till en viss nivå. Detta gör att ert företag skyddar både ert eget resultat och kassaflöde.

Coface erbjuder ett flertal olika inkasso- och kredittjänster för ditt företag. De har lång erfarenhet av att hantera inkassoärenden både på en nationell och internationell nivå.

 “Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Coface.”

Sidans topp