Coface garanterar en smidig internationell handel
31.08.2016
Blogg

Effektiv skuldindrivning med hjälp av en tredje part

Att låna och finansiera är två viktiga ekonomiska aktiviteter. Även institutioner som regeringar förlitar sig till stor del på lån för att finansiera sina mål. Den svenska regeringen hade till exempel en skuld på ca 34 % av BNP under 2015, vilket är en minskning från ca 80 % jämfört med 20 år tidigare. När man pratar om skulder är det viktigt att förstå frågan ”vad är inkasso?”. Speciellt om man är ett företag som handskas med kreditaffärer och riskerar att råka ut för förluster på grund av detta. Inkasso handlar helt enkelt om att driva in skulder, och detta kan göras på en rad olika sätt beroende på varför skulden inte betalats av.

En del skulle nog säga att det bästa sättet att få bukt med skuldindrivningen är att investera i den bästa företagsförsäkring man kan hitta. Men även om en försäkring ger dig pengarna tillbaka behöver det inte betyda att den kan göra så mycket för din relation till kunden, vilken inte allt för sällan tar skada vid skuldindrivning. Å andra sidan kan det i vissa fall vara bättre för relationen att ta hjälp av någon utifrån. På det stora hela kan outsourcing av skuldindrivningen göra att du istället kan fokusera på din kärnverksamhet och slipper oroa dig över de uteblivna betalningarna. Följande är några av de tjänster som vanligen ingår när du vänder dig till en tredje part för hjälp med inkasso:

Skuldindrivning

Det finns flera olika typer av scenarion där en kund kan vara antingen ovillig eller oförmögen att betala sina fakturor. I en komplex situation kan det vara smidigare att lämna över skuldindrivningsprocessen till en tredje part.

Juridisk expertis

Att driva in skulder kräver en speciell typ av kompetens, speciellt om processen sker utanför landets gränser. Här kan det vara värt att ta hjälp av en expert som har koll på lokala lagar och regler.

Kundkreditförsäkring

En kreditförsäkring täcker upp för eventuella förluster orsakade av obetalda fakturor. Detta innebär att en tredje part köper upp fakturorna och därmed även tar över ansvar för skuldindrivningen. Försäkringen gör att företaget alltid kan vara säkert vad gäller kassaflöde och rörelsekapital.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Coface.”

Sidans topp