Coface garanterar en smidig internationell handel
26.09.2018
Blogg

Fem faktorer att överväga för säker internationell handel

Det finns många fördelar med att expandera verksamheten till andra marknader, exempelvis till andra länder inom EU eller kanske hela vägen till USA. Internationell handel handlar dock om mer än bara expansion. Faktum är att även inköp av tjänster eller produkter från utländska företag räknas som internationell handel. Det finns många saker att tänka på när du ska göra affärer med utländska företag. Vi går igenom fem saker som du bör ta hänsyn till.

Undersök den potentiella kundens eller leverantörens kreditvärdighet
En av de viktigaste faktorerna när det kommer till internationella affärer är den andra partens kreditvärdighet. Detta gäller för så gott som alla affärer, även inom Sverige. Ett företag som har dålig kreditvärdighet innebär en större risk för dig. Risken ligger i att du antingen inte får produkterna/tjänsten du har betalt för, vilket i sin tur kan innebära flera problem för ditt företag. Att kunna göra ekonomiska bedömningar vid internationell handel och undersöka kreditvärdigheten är en förutsättning för säker handel.

Förstå företagskulturen
Det kan låta som en petitess men faktum är att landets kultur kan ha en avgörande roll i dina internationella affärer. Ett exempel på en kulturell detalj är punktlighet. I vissa länder är punktlighet inte något som tas lika seriöst som i exempelvis Sverige där det känns självklart att man ska vara punktlig när det kommer till allt. I Japan är det däremot ytterst viktigt med punktlighet. Här är det även viktigt att följa klädregler och ta hänsyn till ”traditionerna” när det kommer till möten mellan företag. Gör du inte detta kan det snabbt upplevas som oförskämt eller ohövligt från din sida, något som i sin tur försämrar dina chanser att lyckas med dina affärer.

Förstå valuta och skatteregulationerna vid internationell handel
Valuta är ett kapitel i sig när det kommer till internationella affärer. Vid riktigt stora affärer kan valutaförändringar kännas ordentligt åt bägge håll. Om man har stora belopp med utländska pengar är det bra att känna till att detta ska redovisas på ett speciellt sätt. Det finns flera skatteregler att känna till.

Bekräfta transportkostnaderna
Om du ska köpa produkter från en utländsk leverantör, kom ihåg att du även behöver frakta hem din beställning. Förutsätt inte att leverantörer fixar detta åt dig. I många fall är det helt upp till dig att säkerställa transporten, något som kan visa sig vara lite mer komplicerat än vad du trodde. I vissa länder finns det företag som specialiserar sig på att hjälpa dig få hem din beställning från olika leverantörer, plus att de även erbjuder tillvalstjänster. Dessa tillval kan handla om att de inspekterar beställningen innan den skickas iväg, något som gör det betydligt mer sannolikt att upptäcka felaktigheter tidigt. Det är en god idé att prata om transporten med tillverkaren eller leverantören så tidigt som möjligt eftersom det är en väsentlig del av din affär.

Undersök VD:n
Att undersöka företagets VD är alltid en bra idé om du vill göra säker internationell handel. Anledningen är enkel, VD:ns tidigare erfarenhet och framförallt tidigare beteende är en indikator som visar hur er affär kommer att se ut. En VD med en historia av att missa betalningar är sällan en bra affärspartner. I vissa fall kanske du har flera aktörer att välja mellan och då kan VD:ns rykte och tidigare affärer vara den avgörande detaljen.

Hur gör jag ekonomiska bedömningar vid internationell handel?
Om du vill kunna göra goda ekonomiska bedömningar vid internationell handel behöver du rätt information. Vissa länder har hemsidor och verktyg som du kan använda dig av om du känner till dessa. I Sverige finns till exempel Allabolag.se, en hemsida där du hittar företagens finansiella information. Du kan även vända dig till ett internationellt kreditförsäkringsbolag som specialiserat sig på affärer mellan parter från olika länder. Genom att tillhandahålla speciella verktyg för att du ska kunna göra egna riskanalyser, samt erbjuda försäkringar för de affärer du faktiskt gör, kan ett kreditförsäkringsbolag hjälpa dig göra bättre affärer direkt.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Coface”.

Sidans topp