Coface garanterar en smidig internationell handel
27.06.2018
Blogg

Topp fem anledningar till att anlita ett inkassobolag

Alla företag behöver få in pengar på ett eller annat sätt. När du fakturerar ett företag eller en kund litar du blint på att fakturan kommer att betalas fullt ut och i rätt tid. Så fort fakturan har skickats iväg har det mottagande företaget en skuld till dig. Vad gör du om denna skuld inte betalas? Det finns flera sätt att lösa denna situation men ett av de enklaste sätten är att anlita ett inkassobolag. Vi har listat fem bra anledningar till att välja inkassobolaget framför att själv försöka reda ut de obetalade fakturorna.

Återhämta skulderna snabbare med ett inkassobolag

En av fördelarna med att använda dig av ett inkassobolag är att de är experter på att driva in skulder, det är trots allt vad deras verksamhet går ut på. Det finns flera sätt att få in pengarna, från att höra av sig genom e-post till att skicka brev och på andra sätt förmedla allvaret i situationen. Du som är kund till inkassobolaget får oftast igen en stor del av skulden direkt. Inkassobolaget köper nämligen loss fakturan, dock inte för hela fakturabeloppet. Exakt hur stor del beror på flera faktorer, bland annat hur sannolikt det är att företaget som har skulden faktiskt betalar av den.

Inkassobolag hjälp Fokusera på vad som är viktigt

En annan anledning till att anlita ett bra inkassobolag är för att ditt företag inte behöver lägga tid, energi och resurser på att jaga rätt på skulden. Istället kan ni fokusera fullt ut på kärnverksamheten och skapa värde till de kunder ni redan har.

Inkassobolaget kan bli en värdefull samarbetspartner

För att ett inkassobolag ska kunna utföra sin verksamhet på ett bra sätt finns det flera saker de måste ha koll på, bland annat sannolikheten att ett företag återbetalar skulden. De bästa inkassobolagen har stenkoll på flera marknader och de har även duktiga analytiker som kan analysera riskerna baserat på den information som finns tillgänglig om ett företag. Detta innebär i sin tur att dessa bolag sitter på värdefull information som de gärna delar med sig till sina kunder. Det ligger trots allt i inkassobolagens intresse att deras kunder gör bra affärer också.

Gör bättre internationella affärer

Det finns olika typer av inkassobolag, från mindre lokala företag till stora och internationella aktörer. Skillnaden mellan dessa kan vara enorm, även om själva verksamheten är snarlik. Genom att använda dig av ett bra inkassobolag med erfarenhet av internationella affärer kan exempelvis en expansionssatsning bli mindre riskabel. Idag finns det smarta produkter som man kan använda sig av för att sänka riskerna rejält, exempelvis kreditförsäkring.

Minska företagets risker med ett inkassobolag

I slutändan är det riskhanteringen som är en av de viktigaste anledningarna. Genom kreditförsäkringar, analyser och rapporter blir det lättare att bedriva en framgångsrik verksamhet utan att ta onödigt höga risker.

Sidans topp